< Δείτε όλα τα Άρθρα για την Ψωρίαση και την Κνίδωση

Δείξε και πες: Γιατί θα πρέπει να πείτε στον δερματολόγο σας πώς αισθάνεστε

Kate

Η δρ. Katie Beleznay είναι κλινική εκπαιδεύτρια στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. Ειδικεύεται και εστιάζει την έρευνά της στα πεδία της ακμής και της ροδόχρου ακμής, της ψωρίασης και της φωτοπροστασίας. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη Δρ. Beleznay στο Twitter εδώ ή στο LinkedIn εδώ

 

Εάν υποφέρετε από μια χρόνια δερματική πάθηση, δεν αντιμετωπίζετε μόνο τα σωματικά συμπτώματα, αντιμετωπίζετε και το ψυχικό και συναισθηματικό στρες που συνοδεύει αυτήν την πάθηση. Συνολικά, ο σωματικός, ο ψυχικός και ο συναισθηματικός αντίκτυπος μιας πάθησης όπως η ψωρίαση ή η χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (ΧΑΚ) μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς. Ως δερματολόγος, ο στόχος μου δεν είναι απλώς να αντιμετωπίσω τα δερματικά συμπτώματα, αλλά να βελτιώσω και τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών μου. 

Συζητώντας με τον δερματολόγο... 

Αυτό που μπορεί να μη συνειδητοποιείτε είναι ότι η ποιότητα ζωής αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια που χρησιμοποιούνται από τους δερματολόγους για την αξιολόγηση πολλών χρόνιων δερματικών παθήσεων. Κατά την επιλογή του τύπου θεραπείας που θα ακολουθηθεί, η εστίαση αποκλειστικά και μόνο στο πάσχον δέρμα δεν επαρκεί για τον καθορισμό της σοβαρότητας. Η επίδραση στην ποιότητα ζωής θα πρέπει να ενσωματωθεί στην αξιολόγηση, ιδιαίτερα όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο πιο επιθετικών θεραπευτικών επιλογών.  Γι' αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας για ό,τι συμβαίνει με την πάθησή σας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα κύρια μεγέθη της ποιότητας ζωής και να ανταλλάξουμε πληροφορίες. 

Ναι, ΥΠΑΡΧΕΙ τρόπος μέτρησης της ποιότητας ζωής

Ο Δείκτης Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία ή DLQI ήταν το πρώτο εργαλείο μέτρησης της ποιότητας ζωής ειδικά για τη δερματολογία. Είναι ένα απλό ερωτηματολόγιο 10 ερωτήσεων που ζητά από τον ασθενή να αναφέρει  πόσο επηρέασε κατά την τελευταία εβδομάδα τη ζωή του η δερματική του πάθηση, για παράδειγμα στις κοινωνικές του δραστηριότητες, στην εργασία (ή τις σπουδές) του και στον τρόπο ντυσίματός του. Για κάθε ερώτηση ο ασθενής βαθμολογεί τον αντίκτυπο σε μια κλίμακα από «πάρα πολύ» έως «καθόλου». Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της αρχικής σας αξιολόγησης ή στη συνέχεια, μετά την έναρξη μιας νέας θεραπείας. Ακόμη και εάν δεν σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα επίσημο ερωτηματολόγιο, αναφέροντας πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ζωής σας στον γιατρό σας, θα τον βοηθήσετε να αξιολογήσει την πάθησή σας και πώς σας επηρεάζει, προκειμένου να σας χορηγήσει την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Αγαπητό ημερολόγιο...

Συνιστώ στους ασθενείς μου να κρατούν ημερολόγιο. Ανάλογα με την πάθηση, οι πληροφορίες θα πρέπει να καταγράφονται σε ημερήσια έως εβδομαδιαία βάση. Συστήνω, όταν η πάθηση είναι περισσότερο ενεργή, να καταγράφουν οι ασθενείς ποιοι πιθανοί παράγοντες πυροδότησης μπορεί να οδήγησαν σε έξαρση, τις θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν και εάν ήταν αποτελεσματικές, καθώς και την επίδραση στις δραστηριότητες και τα συναισθήματά τους. Πριν από το ραντεβού σας, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο ημερολόγιό σας και να συνοψίζετε τα κύρια σημεία, για να τα αναφέρετε στον γιατρό σας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο που θα έχετε με τον γιατρό σας, να έχετε οργανωμένο το ημερολόγιό σας, ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε εύκολα στις πληροφορίες, σε περίπτωση που σας το ζητήσει ο γιατρός σας.


Κατά τη θεραπεία οποιασδήποτε δερματικής πάθησης, ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα και να διασφαλιστεί ότι μπορείτε να ζήσετε μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή. Αναφέροντας ανοιχτά πώς σας επηρεάζει η πάθησή σας, ο γιατρός σας μπορεί να κατανοήσει καλύτερα ποια βήματα είναι απαραίτητα, για να σας βοηθήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ